2285071484 6977189903 Ηρακλειά,Κυκλάδων soho2009dg@hotmail.com
hero image

 

 

ΗΡΑΚΛΕΙΑ


Η Ηρακλειά ανήκει στις Μικρές Κυκλάδες και βρίσκεται 18 ναυτικά μίλια από τη χώρα της Νάξου, που αντιστοιχούν σε περίπου 1 ώρα απόσταση με το πλοίο. Το εμβαδόν της νήσου είναι 18,078 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στη νήσο υπάρχουν 3 οικισμοί: ο Άγιος Γεώργιος, όπου βρίσκεται το λιμάνι, και η χώρα του νησιού, η Παναγιά και ο παραδοσιακός οικισμός Άγιος Αθανάσιος. Οι τρεις αυτοί οικισμοί ενώνονται με έναν ασφαλτόδρομο μήκους 4 χιλιομέτρων.
Η Ηρακλειά έχει συνολικά 115 κατοίκους.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε στην Ηρακλειά

Η Ηρακλειά προσφέρει ήσυχες διακοπές και είναι ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε μακριά από το άγχος, το μποτιλιάρισμα και το καυσαέριο των πόλεων.

- Δεν υπάρχουν τράπεζες, εξυπηρετουμαστε από τη Νάξο. Λειτουργεί όμως ΑΤΜ.

- Δεν υπάρχει βενζινάδικο.

- Δεν υπάρχει κάμπινγκ.

- Δεν υπάρχουν αρχές εκτός από τον Κοινοτάρχη.

- Δεν υπάρχουν λεωφορεία.
- Υπάρχουν ταξί.

- Υπάρχει πουλμανάκι για διευκόλυνση της μεταφοράς πολιτών από τον Αγ. Γεώργιο προς Παναγία και παραλία Τουρκοπηγάδου.

- Υπάρχει ένα ιατρείο και ένα ιατρικό εξεταστήριο με έναν γιατρό.

 

Πώς θα πάτε στην Ηρακλειά

Για να φτάσετε στην Ηρακλειά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι ανάλογα με την αφετηρία σας:

Από τον Πειραιά:

Υπάρχουν δρομολόγια πλοίων από τον Πειραιά προς την Ηρακλειά 3 φορές την εβδομάδα.

Από τη Νάξο:

Επίσης, μπορείτε να φτάσετε στην Ηρακλειά από τη Νάξο, χρησιμοποιώντας το EXPRESS SCOPELITIS, το οποίο λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ναυτικό πρακτορείο "Αιγαίο - Μέλισσα" και να μιλήσετε με τον υπεύθυνο Ευάγγελο Γαβαλά στα τηλέφωνα 22850-71561, 74185 και 71539.

 

Ενδιαφέρουσες τοποθεσίες και μνημεία

Το σπήλαιο του Αη Γιάννη: πληροφορίες θα βρείτε στη σχετική σελίδα.

Το κάστρο στο Λιβάδι: Εκεί υπάρχουν τα ερείπια από ένα κάστρο ελληνιστικής περιόδου (323 π.Χ. - 316 π.Χ.). Επίσης εκεί βρέθηκαν ερείπια από το Ναό του Δία και από το Ναό της Θεάς της Τύχης. Μέχρι το 1930 υπήρχε εκεί ένας οικισμός.

Ο όρμος του Μέριχα: Είναι περιτριγυρισμένος από γκρεμούς περισσότερο από από 100 μέτρα ψηλούς. Τα πουλιά βρίσκουν φυσικές φωλιές μέσα στα ανοίγματα των γκρεμών.

Το βουνό Πάπας: Από εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα όλων των νησιών που βρίσκονται τριγύρω από την Ηρακλειά. Από το σημείο αυτό μπορείς κανείς να παρατηρήσει σπάνια είδη πουλιών.

Σπήλαιο: Σε ένα από τα νησάκια των Ανατολικών Μικρών Κυκλάδων, στην Ηρακλειά, βρίσκεται το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη. Είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων, με πλουσιότατο και εντυπωσιακό σταλακτιτικό στολισμό που συμπεριλαμβάνει και το ''σπηλαιόγαλα'' (σπάνια σταλαγμιτική ύλη σε υδαρή κατάσταση). Το σπήλαιο βρίσκεται σε περίβλεπτη θέση με θέα προς τη θάλασσα και απέχει από αυτή μισή ώρα με τα πόδια. Από τον οικισμό Παναγία απέχει περίπου σαράντα λεπτά με τα πόδια.

Σύμφωνα με την παράδοση γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα ένας βοσκός είχε ξαπλώσει για να προφυλαχθεί από τη βροχή κάτω από έναν θάμνο. Όταν επέστρεψε στο χωριό οι συγχωριανοί του είδαν αποτυπωμένη στο πουκάμισό του τη μορφή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Ζήτησαν από το βοσκό να τους πάει εκεί που είχε ξαπλώσει και όταν πήγαν ανακάλυψαν την είσοδο του σπηλαίου. Μπαίνοντας μέσα βρήκαν την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και από το γεγονός αυτό πήρε το όνομά του το σπήλαιο της Ηρακλειάς. Η άλλη εκδοχή είναι ότι ο βοσκός κάθε μέρα έχανε έναν τράγο ο οποίος εμφανιζόταν κατά την επιστροφή του κοπαδιού στη στάνη. Κάποια μέρα τον παρακολούθησε και τον είδε να μπαίνει κάτω από έναν μεγάλο σχοίνο. Μπαίνοντας κάτω από το σχοίνο ανακάλυψε πού βρισκόταν ο τράγος του, όπου και ανακάλυψε την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Μονοπάτια: 

Η Ηρακλειά διαθέτει ένα πρότυπο δίκτυο από 8 βασικά σηματοδοτημένα μονοπάτια συνολικού μήκους 16 χλμ που αποτελούν τον καλύτερο τρόπο να γνωρίσει κανείς το νησί και αξίζει να τα περπατήσετε.

Μονοπάτι 1: Οικισμός Παναγιάς – Κορυφή Πάπα
Μονοπάτι 2: Οικισμός Παναγιάς – Δυτικά όρμου Μέριχα
Μονοπάτι 3: Οικισμός Παναγιάς – Σπήλαιο Αγίου Ιωάννη
Μονοπάτι 4: Αγιος Αθανάσιος – Σελάδι
Μονοπάτι 5: Σπήλαιο Αγίου Ιωάννη – Ορμος Αλιμνιάς
Μονοπάτι 6: Ορμος Αλιμιάς, θέση Αβέρου – Αγιος Αθανάσιος
Μονοπάτι 7: Αγιος Αθανάσιος – Αγιος Ιωάννης
Μονοπάτι 8: Αγιος Ιωάννης – Βορεινή Σπηλιά

 

Παραλίες: